NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

Blog 13-06-2024

We are only human. Afscheid van Sjoerd Colijn

Auteur: Christine Brouwer
De wieg van mijn carrière als psychotherapeut stond in Amsterdam. En pas veel later leerde ik Sjoerd Colijn kennen. Het raakte me hoe zijn afscheidsymposium weerspiegelde hoe hij het vak beleeft.
Blog 30-05-2024

Onzekerheid

Auteur: Christine Brouwer
Er zijn veel dingen waarover we nog maar weinig weten. Hoe zal een nieuwe regering de ggz benaderen? Wanneer worden de overgangsregelingen binnen de nieuwe beroepenstructuur bekend? Het verdragen van dit niet-weten, is niet echt mijn sterkste kant.
Blog 28-03-2024

Digital with empathy

Auteur: Christine Brouwer
Op een zonnige zaterdag liep er 80 liter warm water mijn studeerkamer in, langs mijn boeken, zo over mijn nieuwe Macbook. Van het ene op het andere moment stonden al mijn zorgvuldig gemaakte aantekeningen en gedachtes onder water.
Blog 15-02-2024

Partir c’est mourir un peu

Auteur: Christine Brouwer
‘Psychotherapie verdwijnt,’ hoorde ik vorige week iemand roepen. De nieuwe beroepenstructuur maakt heel wat los. En omdat de overgangsregelingen nog niet bekend zijn, speculeert men er lustig op los. Mijns inziens vaak wel erg kort door de bocht.
Blog 21-12-2023

De Dag van de Psychotherapie: the times they are changing…

Auteur: Christine Brouwer
Het NVP-congres ging dit jaar over psychotherapie in tijden van verandering en onzekerheid. En ondanks het feit dat ik daar zelf niet op alle punten even zeker ben uitgekomen, is vooral het brede pleidooi voor (academische) nieuwsgierigheid me bijgebleven. 
Blog 16-11-2023

Het nieuws dat we niet kregen

Auteur: Christine Brouwer
De herfst roept herinneringen op. Het is precies een jaar geleden dat ik mijn behandeling succesvol kon afsluiten na een jaar van onzekerheid. Toch voel ik langzaam maar zeker de spanning weer opbouwen.
Blog 12-10-2023

Confrontatie als hoogste vorm van empathie

Auteur: Christine Brouwer
Vorige week nam prof. dr. Greet Vanaerschot afscheid als hoogleraar in de psychotherapie aan de Universiteit Antwerpen. Haar woorden raakten een gevoelde snaar bij mij en bleven nog dagen in mijn hoofd doorklinken.
Blog 28-09-2023

De NVP heeft toekomstplannen voor wetenschap en de praktijk

Auteur: Christine Brouwer
‘Er is werk aan de winkel voor de NVP-wetenschapsraad,’ schreef ik een eerdere blog. ‘We moeten de verrassing, het toeval in de therapie gaan omarmen.' En dat is precies wat we nu gaan doen!
Blog 23-08-2023

The times they are changing…en wij?

Auteur: Christine Brouwer
Vlak voor mijn vakantie viel de aankondiging van de Dag van de Psychotherapie in de bus, leuk! Met het programma in mijn achterhoofd ging ik op reis.
Blog 12-07-2023

Leren over lust en leven

Auteur: Christine Brouwer
Seks, dood en macht, Freuds thema’s zijn ruim vertegenwoordigd in de spreekkamer. Maar op een congres over seksuele gezondheid kwam ik maar heel weinig psychotherapeuten tegen. Hoe kan dat? Leren psychotherapeuten hier wel genoeg over?
Blog 01-06-2023

Voeding voor je mentale schijf van vijf

Auteur: Christine Brouwer
Het leven is als een stoel met vier poten: je gezondheid, je intieme relaties, je werk en je sociale omgeving. En als er een poot wankelt dan zijn er gelukkig nog drie over die je staande houden. Maar als er twee poten wankelen wordt het lastig.
Blog 06-04-2023

Waarom therapie leuk is

Auteur: Christine Brouwer
Irvin Yalom zei me een jaar geleden: ‘ik gun je iemand om hier allemaal over te praten’. Dus dat ben ik gaan doen. Wat is het fijn om zelf in therapie te zijn! Om een coherent verhaal te maken en om op het andere been te gaan staan.
Blog 16-02-2023

Laten we het toeval omarmen

Auteur: Christine Brouwer
Het was een inspirerende week: woensdag het congres ‘De mens in de behandelkamer' met Dirk de Wachter en vrijdag de Informatie- en Inspiratiedag van de NVP. Wat ik eruit haalde? Psychotherapeuten der lage landen verenigt u! Stop met dat Stockholmsyndroom!
Blog 26-01-2023

Sterven is verhuizen naar de harten van degene die u lief hebben

Auteur: Christine Brouwer
Vorige week had ik het voorrecht om een webinar van Manu Keirse te volgen over verlies en verdriet. Over helden gesproken. Vooraf vroeg mijn gezin zich nog vertwijfeld af, of ik niet iets leukers kon bedenken om te doen. Maar wat was het mooi!
Blog 19-12-2022

Getriggerd door triggerpoints

Auteur: Christine Brouwer
Wat had de Dag van de Psychotherapie een actueel thema: verhalen over leven. Ook therapeuten raken soms uit balans. Daarom pleit ik voor een goed zelfzorgplan, een leertherapie-abonnement en 'het leven’ terug in de opleiding!
Blog 30-11-2022

Een therapeut is nog geen psychotherapeut

Auteur: Astrid Nolet
Bij het lezen van het interview met Sara Kroos in de VM van 19 november 2022 werd ik verdrietig en boos. Verdrietig over wat Sara is aangedaan en boos op de therapeut die zo ernstig de fout is ingegaan en haar seksueel misbruikte, met alle gevolgen van dien.
Blog 18-10-2022

Waar gaat dit naartoe? En wil ik dat wel?

Auteur: Christine Brouwer
Rotterdam, 7 oktober, het is een prachtige herfstdag en ik geniet op het congres van de VPeP van de mooie locatie en de goede sfeer. We doen een oefening: teken je levenslijn met het jaar waarop je denkt te sterven.
Blog 15-09-2022

Zorgprofessionals moeten samenwerken voor duurzame zorg (blog)

Auteur: Francisco Steenbakkers
Het alsnog doorzetten van het Integraal Zorgakkoord (IZA) in de huidige vorm zal op weinig succes kunnen rekenen. Het ontbreekt aan draagvlak onder hen die dit uiteindelijk moeten uitvoeren.
Blog 25-08-2022

Over kwetsbaarheid en beroepsrisico’s van psychotherapeuten

Auteur: Christine Brouwer
Soms zeg ik verstandige dingen tegen cliënten. En daar heb ik dan zelf soms ook veel aan. Toch vraag ik me af hoe wij als psychotherapeuten nog meer en beter voor onszelf kunnen zorgen. Zouden wij niet een eigen zelfzorgplan moeten hebben?
Blog 09-06-2022

Practice what you preach!

Auteur: Christine Brouwer
Binnen het opleidingsklimaat moet er meer oog zijn voor de levensfase van de opleidelingen. Jonge vrouwen en mannen die zowel aan hun carrière werken als starten met een gezin, moeten meer ruimte krijgen om hun eigen grenzen te bewaken.
Blog 02-06-2022

Blik op de toekomst met de Kamer PT

Auteur: Francisco Steenbakkers
Wat maakt een psychotherapeut een psychotherapeut? En wat zijn de specifieke kenmerken van ons beroep? De leden van de kersverse Kamer Psychotherapeut wisselden met elkaar van gedachten over de kernwaarden van het beroep, nu en in de toekomst.
Blog 19-05-2022

De therapeut in therapie (pleidooi voor leertherapie)

Auteur: Christine Brouwer
Ik ben in therapie. De eerste paar keer lijkt het alsof er een camera meeloopt. Ik ben hyper bewust en twijfel over van alles. Na drie keer is de schroom wat weg. Maar waarom duurt het allemaal zo lang? Waar is die shortcut?
Blog 21-04-2022

Mijn uur met de meester

Auteur: Christine Brouwer
Als hulpverlener binnen de psychosociale oncologie las ik “Beter worden is niet voor watjes”. Als ervaringsdeskundige kan ik dit onderschrijven. Want wat is het een gedoe, dat beter worden. Het kost tijd en energie om 'Christine- 2.0' uit te vinden.
Blog 15-11-2021

Ik ben er weer. Maar ik ben er nog niet

Auteur: Christine Brouwer
Het is alsof ik al die jaren dacht: als ik maar empathisch genoeg ‘hum’ in die behandelkamer, dan blijft de oncologie daar. Dan komt het niet achter mijn voordeur. Dat kwam het wel. Vorige week zei mijn oncoloog: ‘Ga nu maar weer leven.’ Ze heeft gelijk.
Blog 29-04-2021

De kracht van het narratief

Auteur: Maud Molhoek
De documentaire ‘de kinderen van Ruinerwold’ illustreert de kracht van het narratief pijnlijk helder. Zo vertelt de oudste dat hij zichzelf nog steeds dat kan aandoen wat zijn vader hem aandeed. Door impulsief te stoppen met een goed betaalde
Blog 20-04-2021

Dichtgeregeld

Auteur: Gert-Jan Lind
De toeslagenaffaire is nog maar net achter de rug als vergelijkbare kritiek boven komt drijven over de IND. Maar ook in de zorg is iets vergelijkbaars aan de hand.
Blog 15-03-2021

Circulair

Auteur: Maud Molhoek
‘Yes, ze geven weer een show!’, roept mijn dochtertje enthousiast, terwijl ze wijst naar het raam achter mij.   Al dagen worden we tijdens het avondeten getrakteerd op een ‘show’ van grote zwermen vogels die met elkaar in
Blog 15-12-2020

Deze cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat helaas wel door…

Auteur: Christine Brouwer
De komende periode moet ik me op mezelf gaan richten in plaats van op cliënten. In september kwam ik nog schoon uit de 'borstenbus', maar ik voelde toch wat. De huisarts verwees me door. De chirurg keek en zei: ‘50/50’. Vrijdag werd ik gebeld: foute boel.
Blog 19-11-2020

Financiële consequenties van het zorgprestatiemodel

Auteur: Christine Brouwer
In het nieuwe programma van de VVD komt eindelijk het hoge woord eruit: de marktwerking in de zorg is te ver doorgeschoven. Begin 2022 komt er een nieuw bekostigingsmodel. Om het simpeler te maken. Maar er is nog zoveel onduidelijk.
Blog 27-10-2020

Laat alsjeblieft je OMA thuis!

Auteur: Christine Brouwer
Soms heb ik het zo benauwd. Niet van het Covid 19-virus maar van het polarisatie- virus. Want het lijkt wel of iedereen die iets extreems ventileert, aandacht krijgt. En uitgenodigd wordt in een talkshow om daar uitgebreid zijn of haar menig te geven. Ik heb
1 2 » 1/2 (49)