NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

Christine  Brouwer
Auteur: Christine Brouwer
13-06-2024

We are only human. Afscheid van Sjoerd Colijn

De wieg van mijn carrière als psychotherapeut stond in Amsterdam. En pas veel later leerde ik Sjoerd Colijn kennen. Toen ik actief werd binnen de NVP en toen we in onze praktijk een psycholoog in opleiding tot psychotherapeut hadden. En ondanks dit relatief korte samen optrekken, was ik geraakt door hoe Sjoerds afscheidsymposium op vrijdag 13 mei weerspiegelde hoe hij het vak beleeft. Want Sjoerd 'walked the talk’ van betrokken menselijkheid.

Controle
Het programma voor deze dag had Sjoerd grotendeels zelf samengesteld. Want, zo legde dagvoorzitter Danielle Oprel uit,  Sjoerd heeft graag grip. En precies daarin herken ik zijn grote verantwoordelijkheidsgevoel en betrokkenheid bij het vormgeven van het opleidingsklimaat. Een zorgzame vader die graag controle heeft en als het kan nog graag het laatste woord neemt .

Ken jezelf
Tijdens de viering waren er inhoudelijk lezingen van Joost Hutsebaut, Greet Vanaerschot, Anton Hafkenscheid en Elisa van Ee. De boodschap van deze vier sprekers* was samengevat eigenlijk steeds hetzelfde: leer als psychotherapeut eerst jezelf kennen, word comfortabel met emoties, land in dit vak en ga dan pas aan de slag met de eindeloze hoeveelheid lettercombinaties die ons alfabet biedt aan technieken.

Simpel
We hoorden een indrukwekkend pleidooi voor emoties in therapie. Houd het simpel, maak verbinding en heb lef. Probeer, stem af en probeer. Wees dichtbij jezelf in therapie. En als ik het mag verbinden met de levenslange leerlijn: blijf jezelf kennen zodat er je hele carrière, een authentieke therapeut in de kamer zit. Want ook therapeuten zijn “only human after all” (naar een nummer van
Rag'n'Bone Man). En als je de condition humane van je cliënt wil snappen, moet je ook jezelf snappen en comfortabel zijn met je eigen emotionele landkaart.

Sjoerd is een inspirerend voorbeeld voor alle psychotherapeuten: comfortabel met emoties, 100% zichzelf en iemand die staat voor waar hij in gelooft. We gaan hem missen!

 

*Bekijk hier de presentaties van het inhoudelijk programma:

 

Christine  Brouwer
Auteur: Christine Brouwer