NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

Christine Brouwer
Auteur: Christine Brouwer
28-09-2023

De NVP heeft toekomstplannen voor wetenschap en de praktijk

De Informatie- en Inspiratiedag eerder dit jaar ging over het stockholmsyndroom. Ons wetenschappelijk debat is gegijzeld door de bètablik waarmee wij ons steeds meer zijn gaan identificeren, terwijl we een gammastudie zijn. Deze bètablik heeft voor tweespalt gezorgd, niet van vandaag of gisteren maar al zo’n 30 a 40 jaar.

Tweedeling
Dat wetenschap en de praktijk als moeilijk verenigbaar worden gezien, heb ik tijdens mijn studie mogen ervaren. Het is wat scherp gesteld maar naar mijn idee speelde er een tweedeling:

1) aan de ene kant waren er ‘de nerds’ die SPSS begrepen en wars waren van emoties. Zij kropen in hun computers om vragenlijsten te analyseren;

 2) aan de andere kant had je ‘de mensen-mensen’, die zich empathisch hummend een carrière in de zorg verschaften en overliepen van emoties.

Die verhouding leek wel een beetje op hoe men over het ‘gemiddelde’ stel met relatieproblematiek denkt: de 'een autist', de ander 'een borderliner'. En ik overdrijf natuurlijk, maar over wetenschappers versus behandelaars zijn deze archetypische beelden toch behoorlijk hardnekkig.

Onderzoeksland
En het is er vandaag de dag niet leuker op geworden in onderzoeksland. Een subsidieaanvraag schrijven is al bijna een promotie op zich. Van tevoren moet tot in detail vastgelegd worden wat en hoe. En er is dus weinig ruimte als je halverwege je onderzoek tot intrigerende nieuwe inzichten komt en die wilt verwerken in je oorspronkelijke onderzoeksvraag.

Toeval omarmen
‘Er is werk aan de winkel voor de NVP-wetenschapsraad,’ schreef ik in mijn blog Laten we het toeval omarmen. ‘We moeten de verrassing, het toeval in de therapie gaan omarmen. Op zoek gaan naar de bevlogen wetenschappelijke behandelaars die trots zijn op ons vak, de creativiteit en de originaliteit van ons vak willen boekstaven, zonder het te keurslijven.’ 

Brug tussen wetenschap en praktijk
De NVP wil een brug vormen tussen wetenschap en praktijk, zodat de behandelaar (met een voorschot op de kp-pt) de praktijk kan vertalen naar een handzame onderzoeksvraag en dit op een wetenschappelijke verantwoorde wijze kan onderzoeken en beschrijven. Voor de therapeuten in de praktijk die ergens tegenaan lopen en dat graag willen onderzoeken met de cliënten die zij dagelijks zien. Om zo ons mooie vak en daarmee dus ook de cliënten verder te helpen.

Bèta meets alfa
Want ik denk dat de kp-pt-er een duale persoonlijkheid heeft: het is een ‘nerderige mensen- mens’, (een autistische borderliner?) die kan aansluiten, voelen en kan analyseren wat er allemaal aan gevoel in de kamer is. En dat voor collega’s toegankelijk kan beschrijven. Kortom: bèta meets alfa en fuseert tot gamma. Zowel analyserend als invoelend sterk. Het beste van twee werelden.

Een duwtje in de rug 
De NVP heeft de brandende ambitie en missie om het cliëntgebonden kwalitatieve onderzoek te ondersteunen, een duwtje in de rug te geven. Dat onderzoek mag best kleinschalig zijn. Want we willen een beweging starten en dat begint vaak klein. Op onze weg daarnaartoe komen we bevlogen onderzoekers tegen die bezig zijn een ondersteunend platform op te richten, zodat onderzoek doen vanuit de praktijk toegankelijk wordt in plaats van een extra ingewikkelde missie in een toch al overvolle agenda. Hoe we dat gaan doen, blijft nog even een verrassing. 

Voor mij is dit een droom die uitkomt: samenwerken, verbinding maken, een psychologisch profiel ontwikkelen waar wetenschap en therapie elkaar versterken en een vanzelfsprekend verlengstuk van elkaar worden. Natuurlijk, er zijn al parels die beide aspecten bij zich dragen en uitoefenen. Maar het mag nog zoveel breder en vanzelfsprekender. Vanaf de bachelor tot en met de titel kp-pt, en daarna….

De NVP heeft grootste plannen! En daar vertellen we u heel graag meer over op de Dag van de Psychotherapie.

 

 

Christine Brouwer
Auteur: Christine Brouwer