NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

Christine Brouwer
Auteur: Christine Brouwer
23-08-2023

The times they are changing…en wij?

Vlak voor mijn vakantie viel de aankondiging van de Dag van de Psychotherapie in de bus, leuk! Met het programma in mijn achterhoofd ging ik op reis.

De Aletschgletsjer
We begonnen in een hotel hoog in de bergen om te genieten van de Aletschgletsjer. Vooraf had ik een soort fantasie van de Grand Budapest Hotel (een film van Wes Anderson) meets Agatha Christie: een hotel dat te bereiken is met een gondel in combinatie met het drama van een vermissing of moord.

De realiteit leek meer op Fawlty Towers: met een Basil die iedere keer te zacht rondsloop, te dichtbij kwam staan en te gedienstig vroeg of alles naar wens was. Je voelde aan alles dat hij zijn personeel in de keuken waarschijnlijk uitschold (op zijn minst).

Klimaatverandering
Maar er was ook een andere werkelijkheid. De smeltende gletsjer en de impact daarvan op het gebergte. Met nieuwe kloven omdat de druk van het ijs vermindert. En er waren bosbranden en de vier dagen dat we op de berg waren vloog de blushelikopter af en aan.

Klimaatverandering, we konden er op de berg onze ogen niet voor sluiten. Als we ze open deden zagen we volop skiliften en gondels, niet bepaald duurzaam gebruik van de bergen. Daarna gingen we nog een week richting Italië naar het Comomeer. De hagelstenen gingen aan ons voorbij maar de bliksem zagen we duidelijk. En later in Milaan stonden we tussen de ontwortelde bomen.

Gaat techniek ons helpen?
Aan de picknicktafel filosofeerden mijn man en ik over de toekomst. Verdwijnt de warme golfstroom? Wordt een gedeelte van de wereld onbewoonbaar en krijgen we enclaves voor ‘de happy few?’ Verhuizen we straks allemaal naar Alaska, Groenland en Siberië? 
Of gaan de ontwikkelingen binnen de techniek ons helpen om de klimaatverandering te beheersen?

Er gebeurt nog te weinig  
Welk effect gaat de klimaatverandering hebben? Terug in Nederland sprak ik erover met Heleen Ekker, wetenschapsjournaliste bij de NOS met als focus het klimaat. Haar grote frustratie: er gebeurt te weinig. Hoeveel informatie heeft een mens, een regering, een bedrijf, nodig om te handelen? Grote bedrijven, zijn die wel te sturen? En wat hebben mensen naast informatie nodig om hun gedrag daadwerkelijk te veranderen? Wanneer passen wij ons aan?

Wat doe ik zelf?
Dat aanpassen geldt natuurlijk ook voor mijzelf. Ik eet al wel veel minder vlees. Maar ik wil nog wel heel graag naar een oude vriendin in Australië… En ik hou van skiën. Stiekem vind ik dat ik nog wel wat in te halen heb (en met mij de rest van de wereldbevolking na corona en andere tegenslagen).

Dag van de Psychotherapie
Ik kijk uit naar het congres op 15 december dat in teken staat van de veranderende wereld. Caroline Hickman is een van de hoofdsprekers. Haar lezingHow can psychotherapy help us navigate the difficult truths of the climate emergency’ gaat over de impact van klimaatveranderingen op ons psychisch welbevinden.

Het congres gaat niet alleen over klimaatverandering maar ook de invloed van technologische ontwikkelingen (Danielle Knafo) en de multiculturele samenleving (Samrad Ghaneop ons functioneren. En gevolgen voor de psychotherapie en de psychotherapeut in het bijzonder. 

Hoe blijft ons mooie vak overeind binnen deze grote bewegingen? Ik wil ze zeker niet alleen als bedreigingen zien, maar feit is dat er dingen veranderen en dat dat invloed heeft op het uitoefenen van ons mooie vak. Ik ben heel benieuwd wat ik daarover op de Dag van de Psychotherapie ga horen!

Christine Brouwer
Auteur: Christine Brouwer