Uitspraak van de maand september: misbruik beroepstitel in privésituatie
Een vrouw dient een klacht in tegen een psychotherapeut. Hij is de vader van haar ex-partner en de grootvader van haar kinderen. De psychotherapeut heeft aan verschillende instanties e-mailberichten gestuurd over huiselijk geweld dat door haar zou zijn gepleegd, over de situatie thuis tussen zijn ex-schoondochter, zijn zoon en de kinderen en over de medische toestand van zijn ex-schoondochter. Hij stuurde deze berichten als grootvader én als psychotherapeut. Volgens de vrouw heeft de psychotherapeut daarmee zijn titel misbruikt.
De tweede tuchtnorm
Naar het oordeel van het college valt het handelen van de psychotherapeut onder de tweede tuchtnorm en is klaagster ontvankelijk in haar klacht. Het regionaal tuchtcollege verklaart de klacht gegrond.
De psychotherapeut heeft zijn titel in de betreffende privésituatie bewust ingezet, met als beoogd resultaat dat daaraan door de instanties een grotere waarde zou worden toegekend dan wanneer hij zich uitsluitend als grootvader zou hebben gepresenteerd. Hij had zich moeten presenteren als bezorgd familielid en zich moeten onthouden van medische kwalificaties die hij gewicht gaf met de herhaalde verwijzing naar zijn medische beroep, zijn opleiding en ervaring.
Door zo te handelen, heeft hij de belangen van klaagster geschaad. En door de manier waarop hij de instanties met gebruikmaking van zijn beroepstitel heeft proberen te beïnvloeden, heeft de psychotherapeut daarnaast het vertrouwen in de beroepsgroep geschaad. Het handelen van de psychotherapeut is tuchtrechtelijk verwijtbaar.
Maatregel
Wat betreft de op te leggen maatregel is het college niet overtuigd geraakt dat de psychotherapeut, zoals hij ter zitting heeft aangegeven, bij een eventuele volgende melding zal afzien van het gebruik van zijn beroepstitel of verwijzing naar zijn kennis en ervaring als psychotherapeut. Gelet hierop is naar het oordeel van het college een maatregel aangewezen die gericht is op preventie, die de psychotherapeut ervan zal afhouden ten onrechte van zijn titel of hoedanigheid van psychotherapeut gebruik te maken.
- Maatregel: voorwaardelijke schorsing op van twee maanden, met een proeftijd van twee jaar, waaraan de voorwaarde wordt verbonden dat hij zich niet nogmaals schuldig maakt aan soortgelijk tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen.
- Datum uitspraak: 26 mei 2023.
- Lees hier de volledige uitspraak
Wat is de tweede tuchtnorm?
Bij het Regionaal en Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG en CTG) kan worden geklaagd over het handelen van BIG-geregistreerde zorgverleners. Dat handelen wordt getoetst aan de twee tuchtnormen van artikel 47 Wet BIG.
De eerste tuchtnorm ziet op het handelen van de zorgverlener binnen de individuele behandelrelatie, dus met betrekking tot de patiënt en diens naasten (en andere hulpbehoevenden). De tweede tuchtnorm is breder en ziet op al het handelen dat in strijd is met hetgeen een behoorlijk beroepsbeoefenaar betaamt. Uitgangspunt is dat handelen van zorgverleners in de privésfeer niet onder het tuchtrecht valt, tenzij het voldoende weerslag heeft op de gezondheidzorg. Daarvan kan volgens recente (februari 2023) jurisprudentie van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in de volgende gevallen sprake zijn:
- Handelen dat zeer ernstig verwijtbaar is en dat in flagrante strijd is met de algemene zorgplicht;
- Handelen dat de waarden van het beroep in de kern raakt;
- Handelen dat het vertrouwen in het handelen van de beroepsbeoefenaar wezenlijk aantast.
Er zijn relatieve weinig zaken waarin sprake is van de tweede tuchtnorm. Voor zover hiervan sprake is gaan deze het vaakst over declaratiefraude.
Eerder zijn als uitspraak van de maand de volgende zaken besproken waarbij sprake was van de tweede tuchtnorm:
- Uitspraak van de maand juni 2022: doorhaling van psychiater na klacht zorgverzekeraar over declaraties voor niet (volledig) geleverde zorg,
- Uitspraak van maand april 2022: berisping voor een klinisch psycholoog – psychotherapeut wegens het in de privésituatie downloaden en in bezit hebben van kinderporno.
Over de rubriek
In 'de uitspraak van de maand' geven we een korte samenvatting van een tuchtzaak die recent of soms al wat langer geleden door het tuchtcollege is behandeld. De uitspraken kunnen een voorbeeldfunctie hebben en dienen als leidraad voor beroepsmatig handelen in situaties die vaker voorkomen. U kunt de zaken gebruiken bij intervisie of zelf uw kennis van beroepsethiek op een bepaald gebied vergroten.
-
Alle uitspraken zijn terug te vinden op onze website en alleen zichtbaar voor leden na inloggen op de ledennet.
-
De Beroepscode voor psychotherapeuten (2018) (pdf) is een onmisbare leidraad voor het beroepsmatig handelen van iedere psychotherapeut. Door aanpassingen in wet- en regelgeving hebben we enkele wijzigingen Beroepscode (pdf) op een een rij gezet