NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

07-09-2023

Kwart van kinderen groeit op bij ouders met verslaving of psychische problemen

Veel kinderen groeien op in een gezin met één of twee ouders met een psychische aandoening of een drugs- of alcoholstoornis. Deze KOPP/KOV- kinderen lopen een verhoogd risico om op latere leeftijd zelf ook psychische problemen te ontwikkelen. Op basis van nieuwe berekeningen schat het Trimbos-instituut dat inmiddels meer dan een kwart van de thuiswonende kinderen in Nederland in een KOPP/KOV-gezin opgroeit.

Vorig jaar bleek dat 3.3 miljoen Nederlanders een psychische aandoening hebben. Nu schatten we dat er in Nederland 671.000 ouders met een psychische aandoening en/of middelenstoornis zijn. Ongeveer 900.000 kinderen onder de 18 jaar groeien in Nederland op met een ouder met een psychische aandoening en/of drugs- of alcoholstoornis. Dat betekent dat ruim een kwart (27,9%) van alle thuiswonende kinderen een ouder heeft met een psychisch probleem of een verslaving (KOPP/KOV).

De nieuwe cijfers met betrekking tot KOPP/KOV zijn gebaseerd op gegevens uit onder andere de NEMESIS-3 studie, een langlopende landelijke studie naar de psychische gezondheid van volwassen Nederlanders. 

Dieper de cijfers in

Het aantal kinderen met een ouder met twee of meer psychische aandoeningen schatten we rond 392.000. Verder hebben maar liefst 59.000 kinderen een ouder met zowel psychische problemen als een verslaving, oftewel een dubbele diagnose. Meer dan de helft van de ouders in KOPP/KOV-gezinnen had het afgelopen jaar contact met een hulpverlener werkzaam in de algemene gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg voor hun psychische klachten.

Tot slot is het belangrijk om te melden dat wanneer we het hier hebben over ouders met een psychische aandoening of middelenstoornis, deze cijfers alleen betrekking hebben op ouders met een stemmingsstoornis (zoals een depressie), angststoornisADHD en/of een drugs- of alcoholstoornis.

Om de cijfers meer toe te spitsen op kinderen van ouders met een zwaardere ziektelast, zijn specifieke fobieën en milde middelenstoornissen buiten beschouwing gelaten. Andere psychische aandoeningen zoals borderline persoonlijkheidsstoornisschizofrenie of eetstoornissen (zoals anorexia) zijn niet meegenomen in de studie waar deze cijfers op gebaseerd zijn.

Meer lezen