NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

31-08-2021

Het belang van de 'klik' tussen behandelaar en jongere

In de PACT-studie van PARC (Parnassia Addiction Research Centre – Parnassia Groep Academie) wordt deze alliantie onderzocht. In het Tijdschrift voor Psychiatrie verscheen een artikel over het eerste deel van het onderzoek: ‘De therapeutische alliantie als voorspeller in de behandeling van jongeren’.

Kans op succesvolle behandeling 70 procent

Hoofdauteur van het artikel is Patty van Benthem, psycholoog, onderzoeker en promovenda bij PARC en LUMC Curium. “Kennis over het belang van de therapeutische alliantie is belangrijk voor zowel hulpverleners als cliënten”, vertelt ze. “Dat lijkt misschien een open deur, maar uit ons onderzoek blijkt dat het wel of niet aanwezig zijn van de klik al bepalend is in de eerste sessie. Je moet er dus vanaf het begin alert op zijn. Daarnaast moet je er vanuit twee perspectieven naar kijken, vanuit de jongere én vanuit de therapeut. Het gaat echt om de combinatie. Is de alliantie volgens beiden goed, dan is de kans op een succesvolle behandeling 70%”.

In onderstaande video vertellen onderzoeker Patty van Benthem en onderzoeker/bijzonder hoogleraar Vincent Hendriks over de kracht van de klik.

Bron: Youz: Het belang van de 'klik' tussen behandelaar en jongere - Youz