NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

19-07-2021

Jeugdtrauma seksuele minderheden vergroot de kans op psychische stoornis

Lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen hebben vaker een traumatische ervaring in hun kindertijd dan heteroseksuele mensen. Dit verklaart deels waarom seksuele minderheden een 2 tot 3 keer groter risico lopen om een psychische aandoening te ontwikkelen.

Traumatische ervaringen in de kindertijd

Seksuele minderheden hebben meer te maken met emotionele verwaarlozing, psychische en fysieke mishandeling en seksueel misbruik. Bovendien worden deze groepen in de kindertijd 2,5 keer zo vaak gepest. Het meemaken van deze vormen van mishandeling en gepest worden, verklaring deels waarom lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen vaker problemen met hun psychische gezondheid hebben.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Trimbos-instituut. Er is gebruikgemaakt van gegevens van de studie NEMESIS-2, een grootschalig onderzoek naar de psychische gezondheid van de volwassen bevolking, uitgevoerd door het Trimbos-instituut. In dit onderzoek werd uitgegaan van 6393 mensen die hun seksuele oriëntatie hebben gerapporteerd.