NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

23-04-2021

Coronapandemie leidt tot stijging psychische problemen bij jongeren

In Het Parool betoogt hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Arne Popma (Amsterdam UMC) dat door de coronapandemie veel meer kinderen en jongeren komende jaren ernstige psychische problemen krijgen. Het gaat om een stijging van zo’n vijftig procent. Hoewel het kabinet gisteren 613 miljoen vrijmaakte, is de broze jeugdzorg waarschijnlijk niet berekend op die toestroom.

 

Arne Popma deed met een dertigtal collega’s onderzoek naar psychische klachten onder jongeren. De resultaten zijn vorige week gepresenteerd op een jeugdcongres. Een wetenschappelijk artikel volgt later deze maand.

“De data uit de praktijk en het onderzoek zijn helder,” zegt Popma. “Met een verhoging van vijftig procent zitten we nog aan de voorzichtige kant. In Engeland wordt een verdubbeling van toestroom naar de ggz verwacht voor de komende twee jaar.”

Komende zomer verschijnt het Deltaplan Jeugd, dat de fundamentele problemen moet oplossen. Popma vindt dat de acute jeugdzorg terug moet naar een landelijke regie. Lichtere zorg kan bij gemeenten blijven.