Coronapandemie leidt tot stijging psychische problemen bij jongeren
In Het Parool betoogt hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Arne Popma (Amsterdam UMC) dat door de coronapandemie veel meer kinderen en jongeren komende jaren ernstige psychische problemen krijgen. Het gaat om een stijging van zo’n vijftig procent. Hoewel het kabinet gisteren 613 miljoen vrijmaakte, is de broze jeugdzorg waarschijnlijk niet berekend op die toestroom.
- Lees hier het artikel Coronapandemie leidt tot forse stijging psychische problemen bij jongeren (23 april 2021)
- Lees ook het artikel Coronaspaarstand: waarom een meisje van 16 ineens ophoudt met eten (23 april 2021)
Arne Popma deed met een dertigtal collega’s onderzoek naar psychische klachten onder jongeren. De resultaten zijn vorige week gepresenteerd op een jeugdcongres. Een wetenschappelijk artikel volgt later deze maand.
“De data uit de praktijk en het onderzoek zijn helder,” zegt Popma. “Met een verhoging van vijftig procent zitten we nog aan de voorzichtige kant. In Engeland wordt een verdubbeling van toestroom naar de ggz verwacht voor de komende twee jaar.”
Komende zomer verschijnt het Deltaplan Jeugd, dat de fundamentele problemen moet oplossen. Popma vindt dat de acute jeugdzorg terug moet naar een landelijke regie. Lichtere zorg kan bij gemeenten blijven.