NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

25-01-2021

Terugkijken: uitzending Kassa over jongeren in de knel

Steeds meer jongeren komen in de knel sinds corona en dat verhoogt de druk op de jeugd-ggz enorm. Er is een forse toename in het aantal crisisaanmeldingen en -opnames en kleinere praktijken kunnen het niet aan. Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse GGZ, maakt zich zorgen en vindt het onacceptabel dat de regering weigert extra kosten te vergoeden die gemaakt worden om jongeren in crisis te helpen. Dat zei zij in een uitzending van Kassa.

Al jarenlang lopen kinderen en hun ouders bij gemeenten en jeugd-ggz tegen problemen aan. Voor kinderen die specialistische zorg nodig hebben zijn er te weinig behandelplekken en áls er al plek is dan sta je eindeloos op een wachtlijst. In 2017 besteedde Kassa uitgebreid aandacht aan dit onderwerp, maar de problemen in de jeugd-ggz lijken alleen maar groter te worden.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd meldde deze week dat ze zich zeer grote zorgen maakt over de situatie in de jeugd-ggz. “Het Rijk zegt wel dat iedere jongere de zorg nodig heeft die hij/zij verdient, maar in de praktijk schuift Den Haag dit probleem op de lange baan. Staatssecretaris Blokhuis mag dan demissionair zijn, de crisis die we nu zien bij jongeren vereist zijn directe bemoeienis", aldus Geel van de branchevereniging Nederlandse GGZ.

Tekort van 1,7 miljard euro

Ook gemeenten hebben de laatste jaren aan de bel getrokken. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten structureel te weinig geld hebben voor jeugdzorg. Het afgelopen jaar kwamen gemeenten ongeveer 1,7 miljard tekort voor een goede uitvoering van de jeugdwet. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet dat er door corona meer beroep gedaan wordt op de crisiszorg. "De afspraak is gemaakt dat er bij aanbieders waar er extra vraag is, extra hulp wordt geboden. En dat financiële belemmeringen daarin geen rol mogen spelen." De VNG laat verder weten dat er op dit moment geen extra budget is vanuit het Rijk.

"Geen extra compensatie voor jongeren"

Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis, zegt in een schriftelijke reactie aan Kassa dat gemeenten verantwoordelijk zijn om voldoende zorg in te kopen en te organiseren, ook wanneer de zorgvraag toeneemt. "Er zijn op dit moment geen afspraken over compensatie van gemeenten indien het zorggebruik als gevolg van corona toeneemt." Lees hier de volledige reactie van staatssecretaris Blokhuis of download de reactie hieronder.