Wachtwoord vergeten

De Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie

De Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie 19-11-2020

Maar liefst 1 op de 7 Nederlandse jongeren ervaart depressieve klachten die vaak gepaard gaan met paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC dat in opdracht van twintig gezondheidsfondsen is uitgevoerd. Om psychisch leed een halt toe te roepen en Nederlandse jongeren te helpen om mentaal gezond te zijn, starten MIND en de Hersenstichting de Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie.

Het doel van de Alliantie is ervoor zorgen dat we de mentaal gezondste jeugd hebben in 2040. Als eerste wapenfeit overhandigt de Alliantie op 17 november, mede namens Nederlandse jongeren, een manifest aan de Tweede Kamer waarin het de politiek oproept om tot een Preventieakkoord Mentale Gezondheid te komen.

Problemen
Ook op school zien we problemen ontstaan en ervaart 1 op de 3 scholieren prestatiedruk. Daarbovenop lopen de wachttijden in de jeugd-ggz op tot maar liefst 6 maanden en rust er een sterk stigma op psychische klachten. 34% van de jongeren denkt vaak ten onrechte dat mensen met psychische klachten een gevaar vormen voor de samenleving. Vanwege het stigma dat er heerst op psychische problematiek vinden jongeren het moeilijk om open te zijn over hun mentale gezondheid. 

Grote gevolgen
Mentale gezondheid is een belangrijke voorwaarde om ongezonde verleidingen zoals roken en drinken te weerstaan. De WHO voorspelt dat, als we niks doen, depressie in 2030 ziekte nummer 1 is en het RIVM verwacht dat in 2040 onder andere psychische stoornissen de diagnosegroep is die de meeste ziektelast veroorzaakt. Dit kunnen we niet laten gebeuren.

MIND en de Hersenstichting, slaan de handen ineen in de Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie. De Alliantie werkt samen met de Gezonde Generatie, Nederlandse jongeren, Trimbos-instituut en UNICEF Nederland. Wij gaan voor: DE MENTAAL GEZONDSTE JEUGD TER WERELD IN HET JAAR 2040« Terug naar overzicht