NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

30-03-2020

Traumatische impact coronacrisis zorgpersoneel

Traumatische impact coronacrisis zorgpersoneel

In de Volkskrant van maandag 30 maart een groot artikel over de traumatische impact van de coronacrisis op zorgpersoneel.  Het zware werk kan gaan leiden tot emotionele overbelasting en posttraumatische stressstoornissen onder artsen en verpleegkundigen. Goede psychologische ondersteuning en nazorg zijn daarom cruciaal, bepleiten beroepsverenigingen en het ministerie van Volksgezondheid.

Niet alleen leiden de grote toestroom van patiënten, de enorme drukte en het grillige verloop van het ziektebeeld op dit moment tot gevoelens van machteloosheid bij zorgprofessionals. Ook in de toekomst zal er nog veel hulp nodig zijn bij emotionele overbelasting en eventuele posttraumatische stressstoornissen onder artsen en verpleegkundigen. 

Inmiddels worden er verschillende oproepen gedaan aan psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en coaches om artsen en verpleegkundigen bij te staan in de coronacrisis.

Help de helden
Twee Brabantse psychologe vragen onder het mom 'Help de helden'  psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en coaches om artsen en verpleegkundigen bij te staan in hun zware werk met coronapatiënten. Een zogenoemde buddy, die altijd klaarstaat als ze zorgmedewerkers het moeilijk hebben. Het idee is inmiddels omarmt door de GGD, die geregeld heeft dat er een callcenter is en één telefoonnummer zodat als de vrijwilligers zich melden, de telefoonlijnen open kunnen.

Lees hier het artikel  Psychologen roepen hun collega’s op: sta artsen en verpleegkundigen bij in de coronacrisis – Omroep Brabant 26 maart 2020

Webinar
De Militaire Geestelijke Gezondheidszorg heeft een gratis webinar gegeven met adviezen aan zorgprofessionals voor hun mentale gezondheid in deze tijd van COVID-19. Hoe zorg je ervoor dat je langdurig inzetbaar blijft, zodat je voor je patiënten en je gezin kunt blijven zorgen? Hoe ga je ermee om als misschien onvoldoende middelen beschikbaar zijn om alle patiënten te helpen? Hoe ga je als leidinggevende en bedrijfsopvangteam om met de situatie? Charles Groenhuijsen gaat in gesprek met militaire zorgprofessionals: een traumachirurg, een IC/SEH verpleegkundige, een psychiater en een psycholoog, over langdurig onder grote druk zorg verlenen onder operationele omstandigheden. Het Online seminar is hier terug te kijken