Wachtwoord vergeten

Volkskrant: over grenzen en kwetsbaarheden van het vak

Volkskrant: over grenzen en kwetsbaarheden van het vak 04-01-2020

In de Volkskrant van 4 januari een schrijnend verhaal over de kwetsbare afhankelijkheidsrelatie tussen psychotherapeuten en hun patiënten. Voorzitter Kirsten Hauber legt onder meer uit wat de NVP doet om psychotherapeuten én patiënten te informeren over onze beroepscode.

'Psychotherapeuten in opleiding leren veel over overdracht en tegenoverdracht, zoals de gevoelens heten die over en weer kunnen opspelen in een behandelrelatie. ‘Je bent één op één, dat kan je eenzaam maken en kwetsbaar’, zegt NVP-voorzitter Kirsten Hauber. ‘Hoe bewaak je je professionele afstand? Wat zijn de momenten waarop je die dreigt te verliezen? Die kennis moet je onderhouden, je bent niet klaar na je opleiding.’ Er zijn verschillende manieren om elkaar scherp te houden, zegt Hauber. Psychotherapeuten zijn verplicht om met collega’s te overleggen over hun behandelingen, via intervisie en supervisie: ‘We werken weliswaar alleen, maar op die manier werken we toch samen.’

Maar dat systeem valt of staat met de oprechtheid van de therapeut, erkent Hauber. Als een behandeling niet loopt, moet een behandelaar dat wel onder ogen willen zien en zijn twijfels delen met collega’s.

De gedragsregels voor therapeuten mogen dan duidelijk zijn, maar weten patiënten ook precies waar ze aan toe zijn? Wat mag wel en wat mag niet tijdens de therapie? Hoe weet je of je een behandelplan hebt en wat daarin staat? Waar kun je met een klacht terecht? Hauber zegt dat de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie regelmatig wordt gebeld door patiënten met vragen over de behandeling. ‘We staan ze graag bij en adviseren ze over welke stappen ze kunnen zetten. Maar we beseffen dat we nog meer kunnen doen om patiënten te beschermen, daar valt nog terrein te winnen.’ Betere informatievoorziening is daarvoor de sleutel, aldus Hauber: voor patiënten én psychotherapeuten. Op de website van de beroepsvereniging staat uitgelegd wat psychotherapie inhoudt en waar een psychotherapeut zich aan dient te houden, aan de beroepscode bijvoorbeeld. Door maandelijks te berichten over uitspraken van het tuchtcollege, wil de NVP psychotherapeuten wijzen op de inhoud van die beroepscode. Daarnaast heeft de beroepsvereniging in lekentaal informatie aangeleverd over psychotherapie voor de site van thuisarts.nl , een website met betrouwbare informatie die door artsen is samengesteld. ‘Als mensen daar lezen wat ze van een behandeling kunnen verwachten voordat ze in therapie gaan, kan dat mogelijk problemen voorkomen.

Lees hier het artikel Hilly’s therapeut ging twintig jaar lang te ver, voor het haar lukte er iets aan te doen

 « Terug naar overzicht