Wachtwoord vergeten

Uitspraak van de maand april (2): diagnose en geheimhoudingsplicht

Uitspraak van de maand april (2): diagnose en geheimhoudingsplicht 18-04-2019

In de zaak van deze maand een klacht tegen een psychotherapeut die verbonden is aan de Opvoedpoli waar de klagers (beide ouders) hun zoon op advies van de school hebben aangemeld. De ouders verwijten de psychotherapeut dat hij zijn geheimhoudingplicht heeft geschonden door hen niet om toestemming te vragen om de (eventuele) bij hun zoon gestelde diagnose met school te delen. Bovendien zou de psychotherapeut op onzorgvuldige wijze tot een diagnose zijn gekomen en veel te snel de mogelijkheid van medicatie hebben geboden.   
Uitspraak: deels (eerste klachtonderdeel) gegrond. Waarschuwing.
Datum uitspraak: 28-04-2017 (Regionaal  Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam).
Lees hier de uitspraak

Over de rubriek
In de rubriek: 'de uitspraak van de maand' geven we een samenvatting van een zaak die recent of al wat langer geleden door het tuchtcollege is behandeld. U kunt deze zaken bijvoorbeeld gebruiken bij intervisie of zelf uw kennis van beroepsethiek op een bepaald gebied vergroten.

Beroepscode
Bij de beoordeling van klachten wordt door de Regionale Tuchtcolleges en het Centraal Tuchtcollege voor de gezondheidszorg dikwijls ook de Beroepscode voor psychotherapeuten betrokken. Voor iedere psychotherapeut geldt dat hij kennis dient te hebben van en zijn handelen afstemt op deze code én de actuele wet- en regelgeving.

Alle uitspraken uit deze rubriek zijn terug te vinden op onze website. Hier staan ook uitspraken die door onze eigen klachtencommissie zijn behandeld.


« Terug naar overzicht