NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

Christine Brouwer
Auteur: Christine Brouwer
09-06-2022

Practice what you preach!

Binnen het opleidingsklimaat moet er meer oog zijn voor de levensfase van de opleidelingen. Jonge vrouwen en mannen die zowel aan hun carrière werken als starten met een gezin, moeten meer ruimte krijgen om hun eigen grenzen te bewaken.

Met de nieuwe de beroepenstructuur van de psychologenberoepen, gaan ook de opleidingen veranderen. In dat kader had ik samen met directeur Astrid Nolet een gesprek met de hoofdopleiders over op opleiding van het nieuwe specialisten beroep ‘klinisch psycholoog – psychotherapeut’ (kp-pt). We spraken over allerlei onderwerpen en wisselden geheel vrijblijvend van gedachten over de ideeën over een gecombineerde opleiding kp-pt. In dit gesprek was er een onderwerp dat me in het bijzonder raakte, omdat ik er als p-opleider maar ook zelf als opleideling tegenaan liep: de combinatie zwangerschap en de opleiding en jong gezin en opleiding. Diezelfde week viel mijn oog op het artikel “Half of female doctors have suffered pregnancy complications."

Veel ballen
Tijdens mijn opleiding werd ik voor de eerste keer moeder. Ik moest wennen aan mijn nieuwe rol en had er even tijd voor nodig om de ‘gebruiksaanwijzing’ van mijn kind te vinden, en uit te vinden wie ik zelf was als moeder. Terwijl ik natuurlijk ook mezelf als psychotherapeut aan het uitvinden was. Zoveel ‘ballen’ om omhoog te houden, naast alle nachtvoedingen, buikkrampjes, slapeloze nachten, doorkomende tandjes, snotneuzen, waterpokken en nog meer slapeloze nachten….

Een flinke klus
Op dit moment werk ik bij een zelfstandig behandelcentrum gynaecologie, waar ik naast vrouwen in de overgang ook vrouwen zie die carrière en startend ouderschap proberen te combineren. Het zal niemand verbazen dat dat voor velen een behoorlijke klus is. Vers ouderschap, hormonale schommelingen, veranderingen in je relatie met je partner maar ook met je ouders en schoonouders. Als therapeuten weten we wat een belangrijk life event dit is, en wat er allemaal kan spelen. Dit staat ook mooi beschreven in het boek van Susanne Donders en Gerda Brouwer; “Een baby erbij en samen gelukkig blijven

Makkelijker
Wat zou het fijn zijn als deze fase voor opleidelingen-jonge ouders wat makkelijker zou worden. Misschien kunnen we dit moment aangrijpen om ons opleidingsklimaat aan te passen. Ik hoop dat alle gremia die bij de ontwikkeling van het nieuwe artikel 14- beroep betrokken zijn, dit in hun achterhoofd houden. Want we leren onze opleidelingen om hun cliënten te leren hun grenzen te bewaken, maar zijn we daar zelf wel zo goed in? Dus: practice what you preach!

Oog voor levensfase
Laten we een opleidingsklimaat creëren waarin de groep jonge vrouwen en mannen die zowel aan hun carrière werken als starten met een gezin, hun grenzen kunnen bewaken en goed bij zichzelf kunnen blijven. Waarin we rekening houden met de levensfase waarin zij zich bevinden, zodat zij kunnen handelen naar wat goed voelt. Ik pleit ervoor dat wij daarin voorop gaan lopen. En laten we leren van anderen, bijvoorbeeld van de medische wereld. Laten wij het beter gaan doen!

 
Christine Brouwer
Auteur: Christine Brouwer