NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

Gert-Jan Lind
Auteur: Gert-Jan Lind
20-04-2021

Dichtgeregeld

De toeslagenaffaire is net achter de rug. Belangrijkste conclusie: de regelgeving is te strak in elkaar gezet, waardoor er geen mogelijkheid was om af te wijken daar waar het inhumaan werd. Deze verpletterende realiteit is nog maar net tot ons doorgedrongen nu advocaten die in het asielrecht werken hetzelfde zeggen over het functioneren van de IND. In de zorg is iets vergelijkbaars aan de hand.

Regeldruk in de zorg
Nederland loopt voorop in administratieve lasten in de zorg in vergelijking tot andere landen. In Amerika zijn die kosten met 25% het hoogst, en direct daarop komt Nederland met 19%. Jaar op jaar neemt de regeldruk toe. Ieder regeltje op zich lijkt verstandig en logisch, maar het geheel aan regels ligt als een verstikkende deken over de zorg. Dat was misschien dan toch een klein voordeel van die eerste COVID-golf: veel regels gingen overboord, ziekenhuizen gingen samenwerken, personeel werd op andere afdelingen ingezet en zorgprofessionals konden doen waar ze echt voor opgeleid waren.

Kwaliteitsstatuut 
En natuurlijk ontkomt ook de ggz niet aan overdadige regelgeving. Gisteren vergaderde ik, uiteraard via Zoom, over het nieuwe Kwaliteitsstatuut. Dat regelt alles waar je als psychotherapeut aan moet voldoen als je wilt gaan behandelen. Regelgeving pur sang, versie 2 alweer. Terwijl iedereen nog moet wennen aan versie 1. En uiteraard maakt versie 2 de uitvoeringspraktijk nog wat ingewikkelder.

Zorgstandaarden
In diezelfde vergadering spraken we over de zorgstandaarden: een gigantische hoeveelheid afspraken ‘van het veld’ over hoe we willen behandelen. Maar, zo is dan een logische vervolgvraag, doen we het dan ook zo, of is de praktijk toch anders? En, ook niet onbelangrijk, zijn er wel voldoende geschoolde behandelaars? En is er wel voldoende geld om het allemaal zo uit te voeren? Immers, wat heb je aan een standaard als de middelen ontbreken om hem toe te passen?

Indicatie  
Inmiddels komen zorgregels ook mijn privéleven binnen. Mijn moeder is tamelijk plotseling dement geworden. Nu wil de overheid dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, dus je zou denken dat dat wel goed geregeld is. Maar wat blijkt: zolang het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) geen indicatie heeft afgegeven, kan de benodigde thuiszorg voor mijn moeder niet betaald worden. Het CIZ doet er maximaal 6 weken over, maar een dame aan de telefoon vertelt me opgewekt dat het ook best wat langer kan duren.

Er is wel een andere manier om de zorg gefinancierd te krijgen: de spoedopname. ‘Ja,’ zegt de zorgmakelaar van de zorgverzekeraar, ‘die thuiszorg zal inderdaad veel goedkoper zijn. Maarja, dat zit niet in het pakket….’ Ze vervolgt: ‘Er zijn wel meer mensen die hier tegenaan lopen, en ik heb er ook wel eens een melding van gemaakt. Maar op dit moment kan ik dus verder niets voor u doen. Een hele fijne dag verder!’

Onbuigzaam
Regels, procedures, systemen. Ze zijn onbuigbaar, en worden uitgevoerd door grote anonieme administratieve kolossen, met aan de telefoon uiterst vriendelijke mensen, die het echt ook niet kunnen helpen. 

We houden er van om in Nederland dingen goed te regelen.

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.
  • Commenter
    22-04-2021 om 16:00
    Regels putten ons meer uit dan het werk. Om die reden ben ik na 23 jaar kinderen en jeugd daarmee gestopt. Wij zijn geen USA! We zijn klein en overzichtelijk. Wie heeft ooit contracten bedacht? Waarom zouden zorgverleners gecontracteerd moeten worden? Bezuiniging op de zorg? En de mensen dan? Daar is de zorg toch voor? Winst op zorg hoort niet. Wij zijn geen voorwerpen. Dit inhumane moet ook eens stoppen. Er is geen vrijheid van keus voor de consument of patiënt of cliënt. Als er geen contract is bij de zorgverlener waar iemand zich prettig voelt of die een expertise heeft, dan moet je een jaar wachten en van zorgverzekeraar wisselen. Ook als een plafond bereikt is ( krankjorum) mag je de cliënten niet meer helpen mits gratis. Hoeveel collega’s doen toch nog even die extra 5-10 sessies. Ik heb het gedaan. Want ik ben wel verantwoordelijk. Dat weer wel natuurlijk. Vertrouwen van de overheid in ons zou fijn zijn. En ook van de zorgverzekeraars. En blijf af van het NZA tarief! Mijn zelfde therapie krijgt meer vergoeding bij de één dan bij de ander? Op basis waarvan? Dat winst bejaag op de zorg moet stoppen. Ieder van ons heeft gezwoegd voor iedere registratie en ieder van ons houdt zijn kwaliteit bij. Zoals het LVVP en NIP al doet voor ons. Dat moet voldoende zijn. Geen inmenging meer van een verzekeraar. Psychotherapeut zijn is een roeping. We doen allemaal ons best en zouden wel wat steun mogen ontvangen. Vrijgevestigden staan er vaak alleen voor wat alle administratie betreft. Ik ben een dag per week hieraan kwijt. 6 x een brief opnieuw schrijven aan een HA omdat de cliënt zich steeds bedenkt wat er in mag staan. Als ik er wat van zou zeggen tegen de cliënt en deze gaat in woede een klacht indienen waar staat de psychotherapeut dan? Net als de klachten over de hoogte van de rekening omdat mensen een hoge eigen risico nemen. Daar moeten we echt iets mee. We hebben met psychiatrie te maken maar ook met mensen met stoornissen die bv politie zijn of managers. Allemaal verantwoordelijke jobs maar zodra ze in therapie komen zijn ze volgens de klachten commissies totaal afhankelijk en hebben geen autonomie of intelligentie. Dat wij in de zorg mensen actief maar moeten blijven wijzen op de kosten etc terwijl ze het bij de fysio of tandarts opeens allemaal wel weten is pamperen. We moeten het omdraaien. Heeft u zich geïnformeerd over hoe de vergoeding gaat en de behandeling? Een cliënt heeft ook verantwoordelijkheid. Natuurlijk is de burn-out of uitgeputte moeder van 4 een ander verhaal. Die wil het trouwens allemaal niet weten. Onthouden doen ze het niet. In hoeverre zou een blaadje laten tekenen dan moreel ok zijn? Ik zou graag met mensen anders dan mijn intervisie groep willen discussiëren hierover. Mocht je interesse hebben dan zouden we daar vorm aan kunnen geven. Stuur me dan een mailtje. Tnks.
Gert-Jan Lind
Auteur: Gert-Jan Lind