NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

Christine Brouwer
Auteur: Christine Brouwer
27-10-2020

Laat alsjeblieft je OMA thuis!

Soms heb ik het zo benauwd. Niet van het Covid 19-virus maar van het polarisatie- virus. Want het lijkt wel of iedereen die iets extreems ventileert, aandacht krijgt. En uitgenodigd wordt in een talkshow om daar uitgebreid zijn of haar menig te geven. Ik heb echt niks tegen ventileren, bij ons op de praktijk staan de ramen de hele dag open. Maar ik ben gewoonweg niet zo geïnteresseerd in al die meningen. Ik krijg het er benauwd van. En eigenlijk wil ik alleen nog maar horen hoe we moeten omgaan met deze situatie. En wat ons verder helpt.

OMA’s
Laatst hoorde ik tijdens een congres iemand zeggen: ‘Laat je OMA thuis’: je Oordelen, Meningen en Aannames. Wat een treffende kreet! En wat kom ik de hele dag door veel OMA’s tegen: op televisie, op social media en ook in het ‘echte’ leven. In de spreekkamer vind ik meningen soms ook lastig. Dan doet dat me denken aan de moord op Pim Fortuyn, want in die tijd was het soms verstandig om de actualiteit niet al te zeer de spreekkamer in te halen.

Angst achter de mening
Vaker probeer ik in de spreekkamer ‘een-Diederik- Gommersje’. Aan elke gesprekstafel verstaat Diederik de kunst om achter de mening de angst voor het virus te zien. In de spreekkamer heb ik het mandaat om daarmee aan de slag te gaan. En als dat lukt, als ik met die angst contact kan krijgen, dan kan ik het bespreekbaar maken. Cliënten komen tenslotte om angst, somberte en onmacht te verwoorden en te zoeken naar hoe ze daar mee om moeten gaan.

Algoritmes
Maar buiten de spreekkamer, zoals in de media, is dat lastig. Diederik is niet overal aanwezig en de nuance is vaak zoek. Soms lijkt het of zelfs de media in algoritmes gevangen zitten zoals bij Zondag met Lubach zo helder uiteen werd gezet. Zit je eenmaal op een bepaald spoor, dan zorgen de algoritmes ervoor dat je steeds meer en steeds nog iets spannendere filmpjes krijgt uit datzelfde spoor en dus steeds verder in de polarisatie gezogen wordt.

Helend vaccin
Gelukkig heb ik voor mezelf een 'helend vaccin' ontdekt: Edith Eger met haar twee boeken De keuze. Leven in vrijheid en Het geschenk, 12 lessen die je leven kunnen redden. (‘The choice and the gift’) en (‘And she is gifted’) Egger overleefde het vernietigingskamp Auschwitz, waar ze moest dansen voor Josef Mengele. Ze is inmiddels de 90 gepasseerd en schreef indrukwekkende boeken over haar oorlogsherinneringen. Hoe kun je omgaan met het leven als het niet gaat zoals je zou willen? De boeken bieden zowel hoop als visie en zijn een en al veerkracht, levenslust, humor en wijsheid.

Polarisatie-moe
Lieve media, geef  alsjeblieft aandacht aan visies. Informeer ons over wat we kunnen en wat wel goed gaat. Bijvoorbeeld hoe landen samen optrekken, hoe wordt samengewerkt voor het ontwikkelen van een vaccin. Hou op met overal maar een mening over te hebben en alles ter discussie te stellen. Stap uit je algoritme onder het mom van 'nieuwswaarde'. Ik ben niet corona-moe ik ben polarisatie-moe. Gelukkig dat er nog verbinders zijn zoals Diederik Gommers met Famke Louise. En Edith Eger!

En voor wie het nog niet heeft gelezen nog een tip: ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman

Christine Brouwer
Auteur: Christine Brouwer