NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

04-05-2020

Geweigerde erfenis

Gelukkig, de kinderen mogen de draad weer oppakken, en daarmee komt ook voor vele ouders wat meer ruimte. De afgelopen jaren zat onze zorg voor de jeugd en hun welzijn behoorlijk in het verdomhoekje maar nu is juist de jeugd als eerste aan bod om weer te beginnen met een normaler leven. En daar word ik blij van. Want ik word blij en rustiger van het weer kunnen denken over hoe verder.

Erfenis
Als dochter van een arts en een maatschappelijk werkster ben ik terechtgekomen in de medische psychologie. Maar ik heb meer van hen meegekregen, of hopelijk juist niet. Toen ik wist dat ik afscheid moest nemen van mijn ouders, spraken we af dat ik graag een gedeelte van hun erfenis zou weigeren: mijn vaders depressies en mijn moeders angsten. In tijden van corona is dat toch een uitdaging.

Geen expert
Naast de hypochonder in mij moest ik afgelopen tijd ook aan de slag met mijn eigen angsten en somberte. Pre-corona lag het accent comfortabel bij de klachten van mijn cliënten. Maar nu ben ik even niet de expert. Ik weet niet veel meer over corona en de onzekerheid over de toekomst dan mijn cliënten. En dan de verantwoordelijk als praktijkhouder voor de praktijk. Op vele niveaus ging het de afgelopen tijd om het containen van onrust, mijn eigen onrust, die van mijn gezin, bij de praktijk, bij cliënten, bij lesgeven etc. Dus wat een opluchting dat ik nu weer ruimte ervaar om te denken aan een verder.

We gaan rustig kijken wie van onze collega’s op de praktijk willen werken en we gaan kijken welke cliënten graag willen komen. Ik bespreek met de kinderen wat het voor hen betekent dat mijn cirkel groter gaat worden. We denken na over welke hygiënische maatregelen we zullen moeten nemen. Welk supersonisch desinfecteringsinstrument heeft de collegapraktijk besteld?

Matched care
Geen reisje naar New York met de kinderen voor ons 25- jarig huwelijk. Hoe snel je daar wel niet overheen kan stappen. Want ik kan weer nadenken over hoe nu verder, kleine stapjes, matched care in optima forma. Maar geen gijzeling meer. Weer kunnen bewegen, naast fysiek nu ook mentaal. Wat een lucht geeft dat, wat een opluchting, wat een ontspanning.

Al deze woorden, ik snap ze steeds beter. Ont- spanning, de tegenhanger van spanning. Ik heb namelijk weer een plan, een idee hoe ik matched care kan gaan leveren en hoe ik mijn leven kan gaan inrichten naast corona. In plaats van dat corona mijn leven inricht.

 

 

Christine Brouwer
Auteur: Christine Brouwer