NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

05-01-2021

'Coronajaar zal jongeren op latere leeftijd nog parten spelen'

'Coronajaar zal jongeren op latere leeftijd nog parten spelen'

Hoogleraar ontwikkelingspsychologie en puberbreinexpert Eveline Crone van de Erasmus Universiteit Rotterdam stelt dat de coronacrisis jongeren op latere leeftijd nog parten kan spelen.

Crone deed afgelopen maanden onderzoek naar het effect van de coronapandemie op jongeren. Daaruit komt naar voren dat de crisis een behoorlijke weerslag op hen heeft. Vooral de tweede golf en bijhorende maatregelen vallen de jongeren zwaar.

We moeten meer aan de jongeren denken in deze hele crisis, benadrukt de onderzoekster. "Je moet ze niet alleen tips geven over hoe ze uit hun dip kunnen komen, maar ook voorzien in de behoefte die zij hebben om bij te dragen aan de samenleving. Betrek ze erbij, dat is heel erg belangrijk."

Tegenbeweging
Crone verwacht een tegenbeweging. "Ze zullen zich niet eindeloos laten opsluiten. Alles in die jongeren zegt: ik wil erop uit! Laten we nadenken over ná 19 januari. Jongeren geven aan: we kunnen een lockdown echt wel uitzitten, als we maar weten wat we daarna weer mogen."

Hoe ging het onderzoek in z'n werk?
In mei, twee maanden na de eerste lockdown, is er onderzoek gedaan onder 900 jongeren in totaal. Het gaat om 500 jongeren (13-20 jaar) en 400 studenten. Deze jongeren kregen twee weken lang elke dag een vragenlijst. In november is hetzelfde onderzoek herhaald. Ook zijn er jongerenpanels opgezet, waarin jongeren naar hun ervaringen werd gevraagd.