NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

15-12-2020

Kijktip: documentaire 'In het hoofd van de dokter'

Kijktip: documentaire 'In het hoofd van de dokter'

De korte documentaire ‘In het hoofd van de dokter’ geeft een unieke inkijk in de belevingswereld van zorgmedewerkers terwijl hun leven drastisch verandert door de eerste golf van de coronacrisis. De film gaat over machteloosheid, kwetsbaarheid en de rol van zorgmedewerkers in deze crisis. Van 19 december tot 19 januari gratis te zien op www.inhethoofdvandedokter.nl.

Tussen maart en juni belt regisseur Juul Op den Kamp met elf zorgmedewerkers, tussen hun shifts door, om hen te interviewen over wat er in hun hoofd omgaat. Voor velen zijn de interviews het eerste moment dat zij uitgebreid met iemand over hun gevoelens praten. Zorgmedewerkers hebben het eigenlijk nooit over hun eigen emoties; dat lijkt niet zo aan de orde als er mensen ziek zijn en overlijden.

“De onzekerheid, de situatie waar geen richtlijn of protocol voor is, maar waarvan wel verwacht wordt dat we het opvangen, het is in de documentaire allemaal indringend verbeeld en verwoord.” - Christine Brouwer (Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie)

Hulpverleners zoals psychologen, huisartsen en politieagenten hebben allemaal vaste intervisiemomenten. Binnen ziekenhuizen ontbreken die. Uit een recente enquête onder 6600 zorgmedewerkers blijkt dat 25% van hen de coronacrisis als traumatisch heeft ervaren.

Met de film en website willen regisseur Juul Op den Kamp en producent Yalla docs aandacht en ruimte creëren voor het belang van emotionele ventilatie.

  • Op www.inhethoofdvandedokter.nl kunnen zorgmedewerkers anoniem hun verhaal delen.
  • Zorgmedewerkers, ziekenhuizen, beleidsmakers en andere geïnteresseerden kunnen ook de film opvragen om zelf een (online) vertoning te organiseren, als beginpunt voor een goed gesprek.