NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

17-03-2020

Veranderen om te verdragen in tijden van corona

Tot zondag 15 maart 17.30 was het een gepuzzel in mijn hoofd. En toen begon de hypochonder in mij op te spelen. Voel ik wat? Voel ik niks? Of voel ik wat ik altijd voel? De elektronische thermometers in huis bleken allemaal een lege batterij te hebben. Gelukkig doen de ouderwetse het altijd: geen koorts. Aan de ene kant nuchterheid, gezond verstand en geen paniek aan de andere kant toch groeiende onrust en een sterk gevoel van vervreemding.

Afgelopen vrijdag was de Informatie- & Inspiratiedag van de NVP. Er zouden veel minder dan 100 mensen komen en het was donderdagmiddag na de nieuwe overheidsmaatregel ook wel heel laat om nog af te zeggen. Maar vrijdagochtend terwijl ik door een leeg Utrecht liep nam de vervreemding steeds meer toe.  

Het misverstand van de beta- wetenschappelijke benadering

Er was een klein gezelschap naar de NVP-bijeenkomst gekomen. En gelukkig werd het toen we eenmaal weer bezig waren met praten over psychotherapie, een hele mooie inspirerende dag. Zo sprak Flip Jan van Oenen over ‘Het misverstand psychotherapie’. Mijn opwinding over zijn boek was enorm geluwd, inmiddels nam corona een substantieel deel van hersenruimte in beslag. Ad Kaasenbrood sprak mooi over verdragen en veranderen, en of dat eigenlijk wel een tegenstelling is of dat het doel van psychotherapie kan zijn dat je moet veranderen zodat je beter kan verdragen. Kortom zijn wij eigenlijk niet een vak van verdranderen, een mengvorm verdragen en veranderen? Mijn inziens kon de discussie daarna ook worden samengevat met de conclusie dat Flip Jan zijn boek beter ‘Het misverstand van de beta- wetenschappelijke benadering van een gamma professie’ had kunnen noemen.  

Onderzoek

Doen wij ons creatieve complexe beroep niet enorm te kort door de stemmingswisselingen van een mens op eenzelfde wijze te willen onderzoeken als het smeltpunt van een stuk ijzer? Er is zoveel mogelijk, onderzoek gericht op de semantiek zoals bij het scoren van het Adult Attachment Interview, een design met multiple baseline measurements, het ontzettend mooie bestand van onze winnaar van de Wim Trijsburgprijs Matthias Desmet met n=1 studies…. Graag gaan we met de wetenschapsraad van de NVP verder op al deze ideeën door borduren.

Toekomst

De middag ging over de toekomstvisie op ons vak. Alexander Rinnooy Kan, die het traject over de verheldering van het beroepengebouw voorzit, kwam vertellen welke visie steeds duidelijker tot wasdom komt en door de velen betrokken partijen lijkt te worden gedragen. Heel hoopvol! Bij VWS denkt Tonnie Prinsen, voorzitter van de FGZPt mee over de toekomst van de Wet BIG.

En zo ging deze dag over het verhelderen van de identiteit van de psychotherapeut in wetenschappelijke zin, in het beroepengebouw en in de Wet BIG. En met zoveel verhelderende discussies leek corona even heel ver weg.

Veilig contact

Maar nu ik dit thuis schrijf is corona weer heel dichtbij. Want hoe ga ik de verbinding aan met mijn cliënten in tijden van social distancing? Hoe blijft het contact veilig, met betrekking tot het virus en met betrekking tot de privacy van de cliënten? Dat wordt denk ik toch weer ouderwets bellen, want whatsapp en skype vallen af in verband met de privacy. Ik zag ergens dat Therapieland een aanbod heeft om deze periode met hun producten te werken. En ik ga aan de slag met ‘zoom’ voor les geven. Ik ga veel lezen in mijn vrije tijd, want er zijn even geen sportmomenten, geen etentjes en geen  verjaardagen. We moeten heel veel veranderen en veel onvoorspelbaarheid verdragen.

Ik wens iedereen en vooral al het medisch personeel heel sterkte in deze hectische tijd!

Christine Brouwer
Auteur: Christine Brouwer