-
Nieuwsbericht:
Veel jongeren voelen zich nu slechter dan voor coronacrisis
Bijna de helft van de jongeren van 18 tot 24 jaar zegt zich in onderzoek van bureau I&O Research slechter te voelen dan voor de coronacrisis. Dat is veel meer dan andere leeftijdsgroepen, waarbij iets meer dan een kwart zich slechter voelt.
-
Nieuwsbericht:
Verenigingen onmisbaar gebleken in coronatijd
Belangen-, beroeps- en vrijwilligersverenigingen zijn nog altijd sociaal en economisch onmisbaar voor de Nederlandse samenleving. Hun rol is in de coronatijd nog eens duidelijk onderstreept. Dat blijkt uit het Nationaal Verenigings Onderzoek.
-
Nieuwsbericht:
Uitzonderingsregeling mondkapjesplicht
Vanaf 1 december a.s. gaat de mondkapjesplicht in en is het verplicht om in publieke binnenruimtes en bijvoorbeeld stationsgebouwen een mondkapje te dragen. Voor de ggz-doelgroep kan het dragen van een mondkapje echter leiden tot een vorm van
-
Nieuwsbericht:
Update richtlijn GGZ en corona (versie 9)
De richtlijn GGZ en corona is op één onderdeel gewijzigd. Het betreft een kleine wijziging m.b.t. inzet zwangere (zorg)professional
In de paragraaf Verantwoord inzetten van (zorg)professionals zijn de aanbevelingen
-
Nieuwsbericht:
Toename eetstoornissen in coronatijd
Instellingen die kinderen en jongeren met een eetstoornis behandelen, slaan alarm: ze zien een sterke stijging van het aantal anorexiapatiënten dat helemaal stopt met eten en drinken.
Het Amsterdam UMC behandelde de afgelopen drie maanden
-
Nieuwsbericht:
Geen direct effect maatregelen COVID-19 op psychologische zorg
Psychotherapeuten, psychiaters en psychologen die werkzaam zijn in de zorg kunnen ook na de nieuwe afgekondigde maatregelen de zorg aan cliënten gewoon blijven verlenen binnen de al geldende richtlijnen.
-
Nieuwsbericht:
Kijktip: documentaire 'In het hoofd van de dokter'
De documentaire ‘In het hoofd van de dokter’ geeft een inkijkje in de belevingswereld van zorgmedewerkers terwijl hun leven drastisch verandert door de eerste golf van de coronacrisis. Van 19 december tot 19 januari gratis te zien.
-
Nieuwsbericht:
Deel ggz toch prioriteit bij vaccincatie
Het kabinet heeft besloten toch prioriteit te geven aan vaccinatie van patiënten en zorgmedewerkers in de intramurale ggz en zorgmedewerkers in ggz-crisisdiensten. Eerder werd de ggz-sector niet genoemd in de vaccinatiestrategie.
-
Nieuwsbericht:
Forse stijging crisismeldingen jongeren met suïcidaliteit en eetstoornissen
Er is een forse stijging van het aantal crisismeldingen bij jeugd ggz-instellingen. Dat blijkt uit een uitvraag van de Nederlandse ggz onder haar leden. Er is vooral een toename te zien van kinderen en jongeren met eetstoornissen en suïcidaliteit.
-
Nieuwsbericht:
Ggz-panel: forse impact huidige coronagolf
MIND signaleert dat de impact van corona en de coronamaatregelen op mensen met psychische klachten toeeemt. Drie op de vier mensen ervaren negatieve gevolgen zoals angst, oplopende spanning en stress, eenzaamheid, somberheid en depressie, gemis aan
-
Nieuwsbericht:
'Coronajaar zal jongeren op latere leeftijd nog parten spelen'
Hoogleraar ontwikkelingspsychologie en puberbreinexpert Eveline Crone (Erasmus Universiteit Rotterdam) stelt dat de coronacrisis jongeren op latere leeftijd nog parten kan spelen. Uit onderzoek blijkt dat de crisis een behoorlijke weerslag op
-
Nieuwsbericht:
Oproep: zoek nú naar alternatieven voor schoolsluiting
Vijftig organisaties doen een oproep aan het kabinet om alternatieven te zoeken voor de sluiting van scholen. Het aantal kwetsbare kinderen en jongeren groeit. Dat de scholen nu gesloten zijn, verergert de situatie en maakt die zelfs acuut.
-
Nieuwsbericht:
'Klachten van ggz-professionals vergelijkbaar met IC-personeel'
Een deel van de psychische hulpverleners kampt met een verminderde psychische en lichamelijke gezondheid, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.
-
Nieuwsbericht:
Terugkijken: uitzending Kassa over jongeren in de knel
Steeds meer jongeren komen in de knel sinds corona en dat verhoogt de druk op de jeugd-ggz. Er is een toename in het aantal crisisaanmeldingen en -opnames en kleinere praktijken kunnen het niet aan.
-
Nieuwsbericht:
Oproep: houd rekening met psychische klachten
De coronacrisis heeft grote invloed op mensen met psychische problemen. De avondklok zal de psychische druk vergroten. MIND en de NVVP roepen handhavers op om terughoudend en de-escalerend op te treden bij handhaving van de avondklok.
-
Nieuwsbericht:
Geen toename in suïcides sinds start van de coronacrisis
Tot en met december 2020 is er geen toename van het totaal aantal suïcides in Nederland geconstateerd. Sinds juli 2020 is er wel een toename in het aantal contacten met 113 Zelfmoordpreventie. De commissie roept op alert te blijven en oog te hebben
-
Nieuwsbericht:
Kindertelefoon: meer vragen over zware onderwerpen
Chats en telefoongesprekken met De Kindertelefoon gingen tijdens de tweede lockdown vaker over emotionele problemen zoals eenzaamheid en depressie en over huiselijk geweld. Verder valt op dat het veel minder gaat over normale puberzaken.
-
Nieuwsbericht:
Nieuwe versie Richtlijn ggz en corona (versie 10)
Vandaag is er een update gepubliceerd voor de richtlijn GGZ en corona. Belangrijkste wijzigingen gaan over zorgverlening na 21.00 uur in verband met de avondklok, mantelzorg en bescherming na vaccinatie.
-
Nieuwsbericht:
Update richtlijn GGZ en corona
Op 4 februari is de 11de versie van de richtlijn GGZ en corona gepubliceerd. Aanpassingen waren nodig, want het RIVM heeft haar LCI-richtlijn COVID-19 geactualiseerd. Het gaat om twee wijzigingen.
-
Nieuwsbericht:
Grote zorgen om jeugd tijdens lockdown
Er zijn grote zorgen over de situatie van kinderen en jongeren tijdens de lockdown. Wethouders jeugd willen een actieplan om de jeugd perspectief te bieden. Ook het Rode Kruis meldt dat de somberheid onder Nederlandse jongeren is toegenomen.
-
Nieuwsbericht:
Mentale gezondheid daalt tot dieptepunt sinds begin coronacrisis
Sinds het begin van de coronacrisis was de kwaliteit van leven nog niet eerder zo laag: Noord-Nederlanders geven hun leven op dit moment gemiddeld een 6,9. Bovendien voelen mensen zich minder verbonden met anderen.
-
Nieuwsbericht:
Trimbos: Psychische klachten nemen toe
Voortdurende coronacrisis leidt tot toename psychische klachten en behoefte aan perspectief. Het Trimbos-instituut deed eind januari 2021 voor de derde keer onderzoek naar de impact van de coronacrisis op de psychische gezondheid van
-
Nieuwsbericht:
Patiënten positief over digitale behandeling
Een groot deel van de behandelde ggz- patiënten in de regio Utrecht heeft positieve ervaringen met digitale zorg. Van deze mensen wil ruim de helft (ook) digitaal zorg blijven ontvangen na de coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek van Altrecht, GGz
-
Nieuwsbericht:
NZa: aantal verwijzingen naar de ggz neemt toe
Het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg was de afgelopen weken hoger dan verwacht. Het is mogelijk dat patiënten die eerder niet werden verwezen nu alsnog een verwijzing krijgen.
Dit blijkt uit de analyse van de Nederlandse
-
Nieuwsbericht:
Een Vandaag over psychische hulp tijdens tweede lockdown
Zaterdag 27 maart reageerde voorzitter Kirsten Hauber op de zorgen rondom ggz-behandelingen tijdens de tweede lockdown. Bij de helft van de patiënten in de ggz lijkt de tweede lockdown negatieve gevolgen te hebben voor de zorg die ze nodig hebben.
-
Nieuwsbericht:
Behandelingen prikangst nemen toe
Volgens een schatting van de Tilburg University heeft zeker 35 procent van de Nederlanders last van prikangst. De meeste mensen zetten zich eroverheen, maar bij sommigen zit de angst zo diep dat ze ervoor behandeld worden.
-
FAQ:
Cornacrisis: zorg op afstand, hoe declareer je dat?
De NZa zet op een speciale pagina de meest gebruikte declaratietitels voor zorg op afstand per zorgsector op een rij.
Hier staat voor de basis ggz en de gespecialiseerde ggz:
Het maakt niet uit of een consult digitaal, telefonisch of
-
FAQ:
Coronavirus: waar kan ik terrecht voor arbeidsrechtelijke vragen?
Op de website van de Vakbond voor Zorgprofesisonals staat een lijst met veelgestelde vragen, gebaseerd op wetgeving en jurisprudentie. Er is ook een maar; niet op elke vraag is een pasklaar antwoord te geven. Het juiste antwoord hangt af van de ernst
-
FAQ:
Coronacrisis: hoe kan ik een consult op afstand registreren in de ggz?
Dit doet u door direct patiëntgebonden tijd te schrijven op de reguliere activiteiten. U geeft als zorgaanbieder namelijk zelf invulling aan de verschillende activiteiten. Dit kan door een face-to-face contact, maar ook via telefoon, beeldbellen
-
FAQ:
Coronacrisis: is psychotherapeut een cruciaal beroep
Ja. Wie werkt in de geestelijke gezondheidszorg en direct zorg verleent of een functie uitoefent die dat mogelijk maakt, behoort tot de groep mensen met een cruciaal beroep.
De Rijksoverheid een (niet allesomvattende) lijst opgesteld