NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

17-06-2021

Angst in bange dagen - 4

Hoe bang moeten we zijn, waarvoor en hoe daarmee om te gaan? De Stichting Breukvlakken organiseert in nauwe samenwerking met Stichting Perdu, vijf spannende avonden over mensen die ieder op een eigen wijze door angst worden gedreven. Met deskundigen, de psychoanalyse, de poëzie en een moderator gaan we deze angsten te lijf.

Elke avond opent met een nieuw, speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht. Daarna wordt het onderwerp van de avond ingeleid door een deskundige waarna er tijd is voor een tweede gedicht. Hierna worden zowel spreker als dichter vanuit de psychoanalyse geduid door een vertegenwoordiger van Stichting Breukvlakken. Als de tijd het toelaat is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen aan de verschillende sprekers.

Angst
De angst en onmacht van mensen over hun toekomst staat in dit programma centraal. De onzekerheid over een kans op een goede opleiding, op werk en inkomen, op een woning en op een goede toekomst voor hun kinderen, is beangstigend. Samen met een te snel veranderende wereld, veiligheid die onder druk staat, immigratie, onzekerheid over de eigen identiteit, het klimaat, big data en nu weer het virus, betekenen veel te veel verlies van controle en dus angst. Hoe gaan mensen daar mee om?

 • Kaartverkoop: www.perdu.nl
 • De vijf donderdagavonden beginnen om 20.00 uur en eindigen 21.30 uur
 • Het aantal plaatsen in Perdu is afhankelijk van de coronamaatregelen.
 • Alle avonden zijn per livestream te volgen zijn waarbij u betaalt voor een link.

Het programma

 • Avond 1 – 15 april 2021
  De complotdenker en zijn neef, de producent en consument van ‘nepnieuws’ 
  Welke angsten beheersen de complotdenker
  Moderator is Martin Willems, psychiater en bestuurslid Breukvlakken. Dichter Michael Tedja zal voordragen uit nieuw eigen werk. Als deskundige zal socioloog Jaron Harambam een inleiding geven. Het psychoanalytisch commentaar wordt verzorgd door Jan Swinkels en Don Linszen.
   
 • Avond 2 – 6 mei 2021
  De autoritaire leider 

  Moderator is Olaf Tempelman, journalist bij de Volkskrant en voormalig correspondent in Boekarest. Dichter Nele Buyst zal voordragen uit nieuw eigen werk. Als deskundige zal Casper Thomas, auteur van ‘de Autoritaire verleiding’, een inleiding verzorgen vanuit Washington DC. Het psychoanalytisch commentaar wordt verzorgd door psychiater Martin Willems en psychoanalytica Regina van Gelderen.
   
 • Avond 3 – 27 mei 2021
  De hystericus

  Moderator is Frits Barend, journalist, columnist en uitgever. Dichter Eva Gerlach zal voordragen uit eigen nieuw werk. De inleiding wordt verzorgd door professor Marc Schuilenburg, auteur van ‘Hysterie, een cultuurdiagnose’ (Boom, 2019). Het psychoanalytisch commentaar wordt verzorgd door psycholoog en psychoanalyticus Peter Vermeulen en psycholoog en psychotherapeut Majorie Dijkstal.
   
 • Avond 4- 17 juni 2021
  De vreemdeling

  Moderator is Ralph Levie, andragoog en satellietlid van het Breukvlakken bestuur. Dichter Maureen Ghazal zal voordragen uit eigen nieuw werk. Met een bijdrage van Martijn Stronks, universitair docent aan de Vrije Universiteit en auteur van ‘De voortdurende uitzondering’, Groene Amsterdammer, januari 2019. Het psychoanalytisch commentaar wordt gegeven door Zohra Acherrat, psychiater gebiedsteam Noord-Oost polder en psychoanalytica Rolien van Mechelen.
   
 • Avond 5- 1 juli 2021
  De bedreigde democratie
  Moderator is Judith Belinfante, oud-directeur van het Joods Historisch Museum en voormalig kamerlid voor de PvdA. Dichter Maarten van der Graaff zal voordragen uit nieuw eigen werk. De inleiding wordt verzorgd door professor Bram de Swaan, socioloog en em. hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Wouter Gomperts, klinisch psycholoog, psychoanalytisch psychotherapeut en psychoanalyticus geeft het psychoanalytisch commentaar.