NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

19-04-2021

Training PIEP zei de muis KOPP/KOV (4-8)

Leer jonge kinderen te ondersteunen met het programma ‘PIEP zei de muis’ en voorkom dat zij zelf (later) psychische problemen ontwikkelen.

Wat leert u?

  • Opbouw van het programma en de inhoud van de verschillende onderdelen
  • Werken met o.a. handpop PIEP de muis, liedjes, verhalen en toneel
  • Organisatie van het programma in uw eigen omgeving (inclusief uitvoering van kindergroep en ouderbijeenkomsten
  • Omgaan met ouders die verslaafd zijn of psychische problemen hebben en organiseren van steun-op-maat door een gezinsbegeleidster
  • Betrekken en motiveren van het netwerk en relevante partnerorganisatie(s) rond het kind en het gezin

Als er thuis spanning en stress is heeft dit grote invloed op het hele gezin en zeker op jonge kinderen. De kans bestaat dat zij hierdoor (later) zelf psychische problemen ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om hen te ondersteunen. De spanning en stress kunnen onder andere te maken hebben met psychische problemen of verslaving bij (één van) de ouders, een (v)echtscheiding of huiselijk geweld. Ook financiële en culturele problemen of een broer of zus met problematiek kunnen voor spanningen zorgen. ‘PIEP zei de muis’ is een laagdrempelig, preventief ondersteuningsprogramma in de wijk. Het doel is om een gezonde ontwikkeling van de kinderen mogelijk te maken en te voorkomen dat deze kinderen later zelf psychische problemen ontwikkelen. ‘PIEP zei de muis’ is een preventieve interventie waarbij verschillende organisaties samenwerken om kinderen en ouders te begeleiden. De interventie bestaat uit vier onderdelen: het informeren van het netwerk, een kindergroep, ouderbijeenkomsten en steun op maat door een gezinsbegeleider.

In deze training van de Trimbos Academie leert u het programma ‘PIEP zei de muis’ op te zetten en te begeleiden in uw eigen omgeving. De training duurt 1 dag en is bestemd voor professionals die werken met ouders en/of jonge kinderen van gezinnen waar thuis veel spanning en stress is.