Wachtwoord vergeten

Symposium Jaloezie en afgunst

Wanneer: 08 november 2019
Locatie: De Nieuwe Liefde, Amsterdam.

Omschrijving:

Tijdens het symposium Jaloezie en afgunst, afweren of toe-eigenen? komt onder voorzitterschap van Frans Schalkwijk een team van experts aan het woord. In de ochtend komen de theoretische verschillen tussen deze emoties aan bod en hun culturele inbedding. In de middag staat de therapeutische praktijk centraal: hoe werken we met jaloezie en afgunst bij patiënten met neurotische problematiek en persoonlijkheidsproblematiek. En, net zo belangrijk, hoe zit het met die gevoelens bij ons zelf als therapeuten?

“Ik? Jaloers, afgunstig…? Nooit! Ik snap echt niet waar je het over hebt!” Als jouw patiënt zo’n uitspraak doet, ben je als behandelaar meteen op je hoede. Want als er nou één complex van emoties menselijk, begrijpelijk en invoelbaar is, dan is het dit wel. Jaloezie en afgunst – een klassieke hoofdzonde – delen een duidelijk negatieve connotatie die doorwerkt in de beleving van patiënten en therapeuten. En zondige gevoelens, daar moet je vanaf… Maar is dat wel altijd zo?

Nee, niet per se, want het toe-eigenen van emoties als bij jezelf horend, kan ook helend zijn: “Jaloezie is een deel van mij, daar hoef ik mij niet schuldig over te voelen of voor te schamen.” Tegelijkertijd zijn er ook patiënten die sterk lijden onder dergelijke emoties, omdat die als een deel van hun persoonlijkheid hun blik op de wereld bepalen.

Klik hier voor meer informatie

Voor dit symposium wordt accreditatie aangevraagd voor

  • Psychiaters bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP);
  • Klinisch (neuro)psychologen bij het Accreditatiebureau FGzPt;
  • Eerstelijnspsychologen bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP);
  • Psychotherapeuten bij de Nederlandse Vereniging Psychotherapie (NVP).