Wachtwoord vergeten

Symposium Parentificatie

Wanneer: 22 maart 2019
Locatie: De Rode Hoed, Amsterdam

Omschrijving:

Van parentificatie is sprake als een kind de verantwoordelijkheid op zich neemt voor het welbevinden van een ouder. In de behandelpraktijk ontmoeten we regelmatig volwassen patiënten die ooit zo’n bijzondere relatie met hun ouder(s) hadden. Bijzonder, vanwege hun gevoel als het ware ‘de ouder van hun ouder’ te zijn geweest. Maar in het latere leven blijkt dat deze kleuring uit de kindertijd een palet aan psychische problemen als gevolg kan hebben: bij volwassen patiënten waar het in de jeugdjaren heeft gespeeld, bij volwassenen wier kinderen het nu ‘overkomt’ en bij kinderen en jongeren die er in het heden mee te maken hebben. Toch blijft herkenning ervan in de praktijk vaak lastig, terwijl deze vroege systeemdynamiek en de verinnerlijking daarvan vaak meespeelt bij ernstige zelfwaarderingsproblematiek, bij relatieproblemen of in waakzaam narcisme.

Tijdens dit symposium wordt onder voorzitterschap van Liesbeth Eurelings-Bontekoe door zes prominente sprekers geschetst hoe parentificatie kan worden herkend en hoe anno 2019 de behandeling eruitziet: wanneer je met gerichte interventies de dynamiek van parentificatie vol in focus neemt, maar ook wanneer je er beter ‘af kunt blijven’.

Lees hier meer

Porgramma

09:00 uur Ontvangst en registratie

09:45 uur Parentificatie anno 2019
Prof. dr. Liesbeth Eurelings-Bontekoe, klinisch psycholoog en psychotherapeut. Bijzonder hoogleraar (em.), Sociale Wetenschappen, Universiteit Leiden. Hoofdopleider (a.i.) van de postmasteropleiding tot GZ-psycholoog voor de regio Rotterdam.

10:00 uur Het landschap van de getraumatiseerde afhankelijkheid
Dr. Frans Schalkwijk, psychoanalyticus, psychotherapeut en forensisch rapporteur, zelfstandig gevestigd te Amsterdam. Opleidingsanalyticus bij de NPaV, supervisor bij de NVPP en NVP.

10:40 uur In de wieg gelegd om te reguleren
Muriel Vermeulen, klinisch psycholoog, psychotherapeut, psychoanalytica en Infant Mental Health-specialist te Utrecht en Wijk bij Duurstede.

11:20 uur Pauze

11:50 uur Een systemisch perspectief: onderzoek naar de beleving van kinderen
Dr. Hanna Van Parys, klinisch psycholoog, relatie- en gezinstherapeut, Universitaire Dienst Psychiatrie, UZ Gent.

12:30 uur Lunch

13:30 uur Jongvolwassenen
Marc Hamburger, psychoanalyticus-psychotherapeut, docent in het psychotherapieonderwijs, zelfstandig gevestigd te Utrecht.

14:10 uur Geparentificeerde hulpverleners
Lutgarde Vanvuchelen, psychiater n.p. en psychoanalyticus, zelfstandig gevestigd te Den Haag. Opleider bij de NPaV.

14:50 uur Pauze

15:20 uur Het gehechtheidsperspectief
Nelleke Nicolai, psychiater n.p., psychotherapeut en psychoanalyticus. Zelfstandig gevestigd, praktijk voor leertherapie, coaching en supervisie (NVP, NPaV en NVvP) te Rotterdam.

16:00 uur Handvatten voor de praktijk
Prof. dr. Liesbeth Eurelings-Bontekoe.

16:30 uur Afsluiting symposium

 

 

INSCHRIJVEN